,

Carta a les famílies. Juny 2018.

Caminar en l’amor i en la bellesa obrirà el teu cor al món i a totes les relacions

A tots ens ha passat al llarg de la vida que hi ha ocasions que admiram sense saber per què un quadre, una posta de sol, una melodia o unes paraules que ens evoquen certs sentiments que en el dia a dia no sempre estan presents.

Aquesta capacitat d’admiració està relacionada amb la bellesa. Moltes vegades relacionam la bellesa amb la bondat i amb l’expressió d’amor; la bellesa la podríem definir com una expressió visible del bé.

Siguem adults o infants, quan se’ns presenta un esdeveniment bell, es desperta en nosaltres la capacitat de la sorpresa i aquesta sorpresa, ens porta a valorar la pròpia existència i la realitat. Entram en una experiència transcendent que ens porta a connectar amb el més íntim del nostre ésser i amb la realitat.

Imaginem per un moment un lloc; imaginem que estam a la muntanya, allunyats de la civilització i de la contaminació lumínica i acústica; imaginem que es fa de nit i és una nit clara. A poc a poc, la foscor ens envolta i, mirant al cel, podem veure milers d’estels que ens il·luminen amb la seva lluentor. Aquest contrast de foscor, de silenci, i la lluentor dels estels ens poden fer entrar en una experiència d’admiració davant l’univers; un moment de sorpresa, un moment existencial o de transcendència. Aquest moment hem connectat amb el més íntim nostre i amb la bellesa de la realitat. Podem aturar un moment, pensar un quadre, una imatge, una melodia, unes paraules en les quals ens hem sorprès i embadalit.

Hem pogut degustar i assaborir la bellesa gràcies a la nostra capacitat d’admirar.

Els infants tenen una gran capacitat per admirar i de sorprendre’s, i també d’expressar amor. Ells són capaços de recrear-se amb la bellesa; són capaços de poder crear, imaginar i gaudir molt més que una persona adulta, perquè estan descobrint el món que els envolta.

Els infants són creadors de bellesa a través de les seves composicions artístiques. Com a pares, mares i educadors, mai hauríem de limitar la capacitat de sorpresa dels nostres petits.

Tenim la responsabilitat, com a comunitat educativa, de potenciar la dimensió artística dels nens i donar-los la possibilitat de desenvolupar els seus talents per crear bellesa. Hem de donar-nos la possibilitat de tornar a sorprendre’ns com ho fan ells. De la sorpresa podrà sorgir l’entusiasme, i aquest entusiasme mou les persones a poder assumir i vèncer les dificultats.

Com diu Joan Pau II a Carta als artistes

“La bellesa és una invitació a endinsar-se en el Misteri, a la recerca de la transcendència i a la trobada amb Déu a través de la creació”

Rocío Pérez

Equip docent Col·legi Ramon Llull.

Versió PDF