,

Carta a les famílies. Novembre 2018

RESPECTE

Quan intentam definir el respecte, ens venen moltes paraules al cap; consideració, atenció, empatia, tolerància, comprensió, mirament, valor, estima, noblesa, honestedat, voluntat…

El respecte és la capacitat de tractar els altres amb honor i dignitat, de valorar aquella persona que tenim en consideració no per les seves propietats materials, sinó per la seva manera de comportar-se, d’expressar-se o per la seva manera de fer les coses. Els infants defineixen d’una manera molt senzilla el que és el respecte. Per a ells, tractar algú amb respecte és tractar-lo bé, sense fer-nos mal.

Tothom té un valor com a persona, ja sigui gran o petit, ric o pobre, home o dona, o qualsevol que sigui el seu color de pell o la seva diferència. Així doncs, aquesta és la raó per la qual s’hauria de tractar els altres amb honor, dignitat i cortesia en lloc de maltractar o manipular per aconseguir allò que es pretén.

En ocasions el fet d’oblidar aquesta idea d’igualtat entre totes les persones emmascara la idea del respecte amb supèrbia, enveja, insolència…però no ens hem de deixar dur i ens hem de preguntar si realment aquesta és la actitud amb la qual ens agradaria esser tractats.

El respecte es pot manifestar de moltes formes diferents; escoltant amb atenció quan un parla, donant les gràcies quan ens fan un favor: A la feina o a la casa es pot mostrar respecte sent responsables, diligents o acurats amb les feines que ens encomanen. El respecte cap a un mateix també és important i necessari per poder mostrar respecte als altres, de manera que evites qualsevol tipus de mal que pugui perjudicar la ment, el cos o la pròpia integritat.

Això significa fer les coses de la millor manera que sàpigues sense importar el lloc, les persones, o les circumstàncies que t’envolten, perquè allò que facis mostrarà qui ets en realitat.

Així doncs, també es important recordar-nos una sèrie de preguntes:

Com ens sentim quan algú es mostra irrespectuós amb nosaltres?

Com podem nosaltres respectar els altres (ja siguin companys, alumnes, pares o professors)?

De quina manera podem mostrar nosaltres el respecte pels altres durant el nostre dia a dia?

El propi Papa Francesc en nombroses ocasions ha demanat que no s’han de posar els resultats per sobre de les formes a l’hora d’aconseguir un benefici, sinó que s’ha de respectar la diversitat i tractar que aquest benefici sigui per a tothom, independentment de la seva religió, la seva situació econòmica o del context geopolític que l’envolta. La lluita per aconseguir el màxim poder possible en qualsevol àmbit ha de deixar d’assetjar els més desfavorits; d’aquesta manera no s’aconsegueix progrés, sinó que s’agreugen les necessitats de persones que viuen en situacions de guerra o misèria

Des de la seva posició, intenta convèncer governants perquè se n’adonin que unint forces es poden aconseguir moltes més coses que separant, que donar-li valor i dignitat a la vida de cada individu farà que creem una humanitat més unida i amb més bon cor.

Si el que volem realment és fer un mon més sostenible, eduquem en el respecte i amb respecte. Des de la família, des de l’escola, des de la societat en general i en qualsevol àmbit. Si ho feim, serà com el pagès que recull el que ha sembrat; així doncs, sembrem bondat, sembrem atenció i empatia cap a aquell qui la necessita i, així, nosaltres la recollirem quan ens faci també falta. Demanem les coses per favor, donem les gràcies quan ens ajuden, posen-nos en la pell de qui ho està passant malament i no li donem l’esquena. Sembrem concòrdia per garantir una millor convivència en el futur.

Miquel Domingo Luis Sant Vicenç de Paül, Inca

ACTIVITATS I SORTIDES EXTRAESCOLARS

Els alumnes d’Ed. Infantil el mes d’octubre han participat a dos tallers ben interessants i entretenguts ,“ bunyols “ i “ elaboram un rosari”. Volem agrair la col.laboració desinteressada de les persones que han fet possible aquests tallers.

Per altra banda, els alumnes d’Ed. Primària, varen celebrar las festa de “Tots Sants” amb un berenar al pati de l’escola,els doblers que es varen recaptar seran pel finançament de les colònies. Moltes gràcies a tots els pares que vareu posar el vostre granet d’arena.

Els alumnes d’ESO dia 16 de novembre visitaren el Centre d’interpretació de l’Esport. Allà foren rebuts pel millor ciclista mallorquí de tots els temps, Joan Llaneres qui els explicà un bon grapat d’històries sobre el seu esport, els jocs olímpics, el museu de l’esport…

A més visitaren el Museu d’Art Modern Es Baluard on observaren les característiques d’una de les infraestructures militars renaixentistes més ben conservades d’Europa. També pogueren gaudir d’una de les col·leccions d’art modern i contemporani més completes de les Balears.

ELECCIONS AL CONSELL ESCOLAR:

Com sabeu aquest mes de novembre hem tingut les eleccions per a la renovació de la segona meitat a representants al Consell Escolar amb els següents resultats:

Nou representant de pares/mares: Mª Carmen Osés Ramos. Nou representant d’alumnes: Jorge Vidal Gordo.

Nous representants del professorat: Cristina Barceló Cánovas i Miquel Domingo Luis.

Versió PDF