,

Carta a les famílies. Desembre 2017

“Ser solidari és compartir allò que tenim, no allò que ens sobra”

Si volem definir en què consisteix la solidaritat de manera objectiva, podem dir que es tracta d’un sentiment de pertinença que fa paleses les obligacions entre els seus membres, sobretot pel que fa a l’ajuda mútua.

Però, per a nosaltres, la solidaritat és més que això. És …

 • Un dels valors humans més importants i essencials ja que a través de la solidaritat donam resposta a la necessitat de l’altre i a la de col·laboració que un pot oferir sense esperar res a canvi.
 • Una condició de l’ésser humà que complementa l’actitud social de l’individu. Quan una persona és solidària amb els altres, manté la seva naturalesa social dins l’àmbit del seu desenvolupament personal.

La solidaritat ens ha de servir al desenvolupament més humà del nostre món, i és fonamental exercir-la quan la nostra ajuda o apropament serveixi per millorar la situació dels éssers estimats (amics, familiars,…), desconeguts o damnificats d’alguna desgràcia. Enfront d’aquestes situacions, surten del nostre interior una força i, unes ganes d’ajudar que han de resguardar la integritat de totes aquestes persones.

Hem de creure en la importància de la solidaritat perquè representa la base de molts valors humans com l’amistat, la companyonia, la lleialtat, l’honor, etc. i ens permet, com a persones, sentir-nos unides en el dolor i les alegries, en temps de crisi o en temps de bonança.

És cert que la solidaritat no és obligatòria, però esdevé per als cristians un compromís moral entre tots aquells que poden fer palesa la seva ajuda a algú que està vivint una situació d’extrema necessitat.

La solidaritat pot sorgir per raons humanes, justificada per la igualtat de naturalesa i necessitat d’ajuda; però també per raons espirituals com són la  fraternitat humana i la dignitat de ser fills de Déu. Des d’aquestes raons, la solidaritat sobrepassa totes les fronteres polítiques, religioses, territorials i culturals; es converteix en un acte social, una acció que permet a l’ésser humà mantenir i mantenir-se amb la seva naturalesa d’individu social.

Com a comunitat educativa, a la qual ens sentim orgullosos de pertànyer, ens veiem en la necessitat de fomentar la solidaritat ja des de les primeres etapes de l’escolarització dels nins i nines, la qual s’ha de fer palesa segurament a partir de petites coses com poden ser:

 • l’amor per la naturalesa
 • l’ajuda incondicional a l’amiguet o amigueta que està malalt
 • formar part d’un equip i saber compartir les diverses tasques
 • respectar les coses del nostre poble
 • col·laborar en les tasques escolars
 • ajudar en els deures a algú que ho necessita
 • acceptar el qui ve de fora
 • ajudar a posar taula
 • compartir jocs i aficions

i moltes altres…

Aquesta solidaritat, que volem inculcar als nostres fills, filles, alumnes…, TOTS NOSALTRES l’hem de viure des del nostre COMPROMÍS I EXEMPLE. Hem de ser vertaders mestres en tot allò que els faci créixer en valors humans i espirituals com a persones que són.

Sapiguem, per tant, compartir allò que tenim, no allò que ens sobra. 

Joan Servera

Rector Parròquia de la Transfiguració del Senyor d’Artà.

CONCERT DE NADAL

El proper 22 de desembre a les 10 hores del matí  es celebrarà el Concert de Nadal, en el qual participaran tots els alumnes del nostre centre. El lloc serà l´església de Santa Maria  la Major.  Després del concert es donaran per acabades les classes.

Com ja és habitual en finalitzar el concert se rifarà la tradicional panera a benefici dels alumnes  de 3r i 4t d’ESO que aquest curs van de viatge d’estudis.  El preu és de 5 números 1 euro. Bona sort a tots i a totes !!!

En acabar el Concert aquests mateixos alumnes  vendran coques davant l’esglèsia.

Gràcies per la vostra col.laboració!!!

VACANCES DE NADAL

Les vacances de Nadal començaran el  dia 22 de desembre després del concert de Nadal, fins dia 8  de gener que tornarem a començar les classes.

RECUPERACIÓ DE LES ASSIGNATURES PENDENTS PELS ALUMNES D’ESO:

Els alumnes de 2n fins a 4t d’ESO amb assignatures pendents de cursos anteriors tindran tasca per aquestes vacances de Nadal.  La finalitat és  preparar-se per les recuperacions que tidran lloc del 5  al 9 de febrer.

CONCURS DE BETLEMS  I TARGETES DE NADAL DE L’AJUNTAMENT D’INCA:

Els nostres alumnes d’educació Infantil,i Primària  participaran en el concurs de targetes de Nadal. Dia 19 de desembre  a la 19,30 hores  tindrà lloc la inauguració i el lliurament de premis. Els guanyadors d’enguany han estat: Victoria Barreto de 4 anys,  Paula Vidal 4t EP, Erika Cortés  i Marc Menacho de 5è EP.  Dia 21 de desembre  a la 19,30 hores  tindrà lloc la inauguració i el lliurament de premis.

Els alumnes d’ESO participaran en l’elaboració del  Betlem de l’Ajuntament. El podeu anar a visitar  aquestes festes de Nadal.

Molts anys  per tots i totes!!

Versió PDF

,

Carta a les famílies. Novembre 2017

LA COMPASSIÓ ÉS L’AMOR TRADUÏT EN OBRES DES DEL COR QUE ESTIMA.

La doctora Vandana Shiva, una de les veus internacionals més destacades dels moviments a favor de la justícia social i la protecció del medi ambient, sempre comenta “Cal que la compassió sigui la base de les nostres relacions, i no la conquesta”.

De fet, la compassió és un sentiment a través del qual hom comparteix el sofriment d’altri. Significa “patir junts” i suposa la percepció i comprensió del patiment de l’altre, i el desig d’alleujar o fins i tot eliminar completament el seu patiment. La compassió fa que t’impliquis. És un “compartir amb”, un posar-se en la pell de l’altre, patir amb el seu patiment; però això, segons Francesc Torralba, no és possible fer-ho sense imaginació. Cal representar-se, mentalment, el seu dolor per a poder capir la gravetat d’aquell moment. En aquest punt, té molta rellevància la sensibilitat, la visió, l’audició, el que captam de l’altre; però la representació física encara no activa la compassió, sinó que és la imaginació.

La compassió també exigeix apropar-se al que pateix: “apropar-se i palpar la realitat” i no limitar-se a mirar-la des de lluny. Aquesta, esdevé imprescindible. El filòsof Carles Mèlich defensa que l’ètica és la resposta al prec d’algú que pateix i que, per tant, la compassió és la base de l’ètica. Diu: “Vivim envoltats de codis deontològics, de protocols, de comitès de bioètica. Tot això forma part de la moral. Però l’ètica és una relació cara a cara, és una resposta ara i aquí que no es pot universalitzar, irrepetible, que mai no es pot preveure, perquè l’altre sempre és diferent, és únic”. I afegeix: “A diferència de l’empatia, la resposta compassiva rau a posar-se al costat del que pateix, a acompanyar-lo en el seu dolor. Tampoc és com la pietat, perquè només el que té poder pot ser pietós, i ho pot ser precisament perquè té poder. La compassió no és vertical, sinó horitzontal”.

Mèlich no reclama polítiques de la compassió, perquè les polítiques han de ser de justícia. Però sí que reivindica una educació de la compassió que només es pot fer des del testimoni, i on la formació religiosa ha de tenir un paper fonamental.

I és que Jesús respon amb una paràbola en què convergeixen un sacerdot, un levita i un samarità, el paper de la compassió en els cristians. Els dos primers personatges són figures relacionades amb el culte del Temple; el tercer és un jueu cismàtic, considerat com un estranger, pagà i impur, és a dir, el samarità. En el camí de Jerusalem a Jericó, el sacerdot i el levita es troben amb un home moribund, que els lladres havien assaltat, saquejat i abandonat. Els dos marxen per un altre camí i no s’acosten. En el centre de la paràbola, la resposta del samarità és compassiva, perquè no consisteix a posar-se en el lloc de l’altre, sinó a acompanyar-lo en el seu dolor, a acollir lo, a tenir cura d’ell. Ser compassiu significa que el patiment de l’altre no em deixa indiferent. La resposta compassiva és una resposta de no indiferència davant l’altre. Allò que li passa a ell/a és el meu problema. Aquesta és la diferència. El cor del samarità estava en sintonia amb el cor de Déu.

De fet, la «compassió» és una característica essencial de la misericòrdia de Déu. Ell té compassió de nosaltres. Pateix amb nosaltres i els nostres sofriments. Sent, no ens ignora, coneix els nostres dolors, ens és a prop i no ens abandona mai.

Aquesta paràbola és un regal meravellós per a tots nosaltres, i també un compromís! Tots som cridats a recórrer el mateix camí del bon samarità, que és la figura del Crist: Jesús s’ha inclinat sobre nosaltres, s’ha convertit en el nostre servidor, i així ens ha salvat, perquè també nosaltres poguem estimar-nos els uns als altres com Ell ens ha estimat, de la mateixa manera.

Però avui en dia vivim una època a on tot va molt de pressa, la comunicació és instantània i sembla que tot sigui immediat sense donar- te temps a creure ni raonar en tot allò que veus o t’envolta. És a dir, que parlam molt del que passa arreu del món però ens costa comprendre per què passa. Discutim sobre codis i mesures, però es fa evident que la resposta des de la compassió, des del ser-hi, des de ser al costat del que pateix, cada cop queda més lluny.

Miquel Miralles C.C. Beata Francinaina Cirer – Inca

CONCERT DE NADAL

El proper 22 de desembre a les 10 hores del matí es celebrarà el Concert de Nadal, en el qual participaran tots els alumnes del nostre centre. El lloc serà l ́església de Santa Maria la Major. Després del concert es donaran per acabades les classes.

Com ja és habitual en finalitzar el concert se rifarà la tradicional panera a benefici dels alumnes de 3r i 4t d’ESO que aquest curs van de viatge d’estudis. El preu és de 5 números 1 euro. Bona sort a tots i a totes !!!

També a la sortida del concert, aquests mateixos alumnes vendran coques també a benefici del seu viatge d’estudis.

GRÀCIES A TOTS I A TOTES PER LA VOSTRA COL.LABORACIÓ!!

Versió PDF

Versió PDF

Menú desembre 2017

Veure menú